Przepisy od Hilcony



Penne all'arrabbiata z ostrym sosem pomidorowym

Sekret smaku tkwi w prostocie! Przyjemne w smaku połączenie dojrzałych i pachnących pomidorów czosnku i papryczki chili wystarczy, aby stworzyć wspaniałą kompozycję. Wystarczy 4 minuty aby stworzyć prawdziwie włoski obiad!

Penne all'arrabbiata z ostrym sosem pomidorowym

Sposób przygotowania

W garnku: Zdejmij folię okrywającą i przykryj miskę talerzem, przekręć aby danie znalazło się na talerzu. Nie usuwaj miski. Podgrzewaj pod przykryciem w kuchence mikrofalowej przez 40 minuty (600W). Wyjmij talerz, zdejmij miskę. Ciesz się smakiem!

Na patelni: Przełóż zawartość miski na średnią patelnię i dodaj 2 - 4 łyżki wody. Podgrzewaj ok. 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Skład

makaron 30% (woda, semolina z pszenicy durum, jaja, białka pszenicy, olej rzepakowy 0,5%, białko jaja w proszku, sól), pomidory 27%, woda, sok pomidorowy 11%, warzywa (papryka, cebula 3%), olej przepakowy 4%, koncentrat pomidorowy 1,5%, koncentrat soku pomidorowego 1,5%, cukier, peperoncini 1%, sól jodowana, pietruszka, przyprawy, sól, zagęstnik guma ksantanowa. Może zawierać śladowe ilości: selera, gorczycy, soi.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (400 g) RI** (400 g)
wartość energetyczna 485 kJ/ 116 kcal 1931 kJ/ 461 kcal 23%
tłuszcz 5,3 g 21 g 30%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g 2,0 g 10%
węglowodany 12 g 48 g 18%
w tym cukry 3,9 g 16 g 18%
błonnik 1,0 g 4,0 g -
białko 4,5 g 18,0 g 36%
sól 1,1 g 4,4 g 73%

*1 porcja = 400 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).