Przepisy od Hilcony



Spaghetti Bolognese z pomidorami i wołowiną

Poczuj się jak stały bywalec ekskluzywnej, włoskiej restauracji. Pomidorowy sos z wołowiną i makaronem to klasyk kuchni półwyspu apenińskiego. Wspaniale doprawione danie, gotowe w 4 minuty pozwoli poczuć się jak byś tam był. Smacznego!

Spaghetti Bolognese z pomidorami i wołowiną

Sposób przygotowania

W garnku: Zdejmij folię okrywającą i przykyj miskę talerzem, przekręć aby danie znalazo się na talerzu. Nie usuwaj miski. Podgrzewaj pod przykryciem w kuchence mikrofalowej przez 40 minuty (600W). Wyjmij talerz, zdejmij miskę. Ciesz się smakiem!

Na patelni: Przełóż zawartość miski na średnią patelnię i dodaj 2 - 4 łyżki wody. Podgrzewaj ok. 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Skład

makaron 50% (woda, semolina z pszenicy durum, jaja, oliwa z oliwek, sól), wołowina 12%, pomidory 10%, woda, skoncentrowany sok pomidorowego 4,5%, sok pomidorowy 4,5%, koncentrat pomidorowy 2,5%, warzywa (marchew 1,5%, seler, cebula 0,5%), olej rzepakowy 2%, sól jodowana, skrobia manioku, cukier, przyprawy, zagęstnik guma ksantanowa. Może zawierać soję.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (400 g) RI** (400 g)
wartość energetyczna 630 kJ/ 150 kcal 2538 kJ/ 605 kcal 30%
tłuszcz 5,9 g 24 g 34%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g 5,2 g 26%
węglowodany 18 g 72 g 28%
w tym cukry 2,5 g 10 g 11%
błonnik 1,1 g 4,4 g -
białko 5,7 g 23,0 g 46%
sól 1,3 g 5,2 g 87%

*1 porcja = 400 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).