Przepisy od Hilcony



Spaghetti Carbonara ze śmietaną i szynką

Poczuj się jak stały bywalec ekskluzywnej, włoskiej restauracji. Pyszne danie możesz mieć już w 4 minuty. Kremowy sos przenika makaron tworząc wspaniałą Carbonarę rodem z włoskiej kuchni. Smacznego!

Spaghetti Carbonara ze śmietaną i szynką

Sposób przygotowania

W garnku: Zdejmij folię okrywającą i przykryj miskę talerzem, przekręć aby danie znalazo się na talerzu. Nie usuwaj miski. Podgrzewaj pod przykryciem w kuchence mikrofalowej przez 40 minuty (600W). Wyjmij talerz, zdejmij miskę. Ciesz się smakiem!

Na patelni: Przełóż zawartość miski na średnią patelnię i dodaj 2 - 4 łyżki wody. Podgrzewaj ok. 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Skład

makaron 46% (woda, semolina z pszenicy durum, jaja 2,5%, oliwa z oliwek, sól), woda, śmietana 10% (35% tłuszczu z mleka), szynka 7% (wieprzowina, woda, sól, maltodekstryna, dekstroza, przeciwutleniacze [kwas askorbinowy, ekstrakty rozmarynu], konserwant azotan sodu), olej rzepakowy, ser 2,5% (zawiera lizozym konserwujący z białek jaja), jaja 1%, sól jodowana, skrobia manioku, pietruszka, sok z cytryny, czosnek, zagęstnik guma ksantanowa, przyprawy. Może zawierać soję.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (400 g) RI** (400 g)
wartość energetyczna 753 kJ/ 181 kcal 3014 kJ/ 722 kcal 36%
tłuszcz 11 g 44 g 63%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,6 g 14 g 70%
węglowodany 15 g 60 g 23%
w tym cukry 0,8 g 3,2 g 4%
błonnik 0,8 g 3,2 g -
białko 5,0 g 20,0 g 40%
sól 1,2 g 4,8 g 80%

*1 porcja = 400 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).