Przepisy od Hilcony



Veggie - danie warzywne w stylu włoskim

Pozwól sobie na odrobinę włoskiej przyjemności i zasmakuj idealnego połączenia bazylii, suszonych w pełnym słońcu pomidorów i sera mozzarella z ryżem do risotto w klasycznej ziołowej panierce.

Dostępne w pojemnościach: 200 g

Veggie - danie warzywne w stylu włoskim

Sposób przygotowania

Na patelni: Rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej Veggie i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż osiągną złoty kolor.

W piekarniku: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść Veggie w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 7-9 minut, aż osiągną złoty kolor.

Na grillu: Połóż Veggie bezpośrednio na grillu i podgrzewaj po 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.  

Skład

Ser mozzarella 20%, mąka do panierowania (mąka pszenna, drożdże, sól, dekstroza), woda, cebula, ryż do risotto 7%, olej rzepakowy, pomidory 6%, jajka, koncentrat pomidorowy 2,5%, suszone pomidory 1,5%, mąka pszenna, bazylia 1%, zioła 0,6%, sól, czosnek, skrobia pszenna, gluten pszenny, pieprz, barwnik: ekstrakt z papryki. Może zawierać seler, gorczycę, sezam, soję.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (200 g) RI** (200 g)
wartość energetyczna 1108 kJ/ 265 kcal 2209 kJ/ 528 kcal 26%
tłuszcz 14 g 28 g 40%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,4 g 6,8 g 34%
węglowodany 25 g 50 g 19%
w tym cukry 1,8 g 3,6 g 4%
błonnik 2,1 g 4,2 g -
białko 8,7 g 17 g 34%
sól 1,2 g 2,4 g 40%

*1 porcja = 200 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).