Przepisy od Hilcony



Veggie krążki warzywne z kalafiorem

Krążki warzywne to warzywa tak pysznie doprawione, że można je jeść na okrągło. Oryginalne smaki z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za kalafiorem. Ciekawa forma przygotowania daje wiele możliwości podania: jako nietypowy dodatek do głównego dania, jako samo danie główne, czy też składnik kanapki. Stanowią też świetną alternatywę na grilla dla tych, którzy nie przepadają za mięsem. 

Veggie krążki warzywne z kalafiorem

Sposób przygotowania

Na patelni: Rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej Veggie i smaż na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty z każdej strony, aż osiągną złoty kolor.

W piekarniku: Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Umieść Veggie w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 7 - 9 minut, aż osiągną złoty kolor.

Na grillu: Połóż Veggie bezpośrednio na grillu i podgrzewaj po 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.
 

Skład

kalafior 66%, panierka (mąka pszenna, olej słonecznikowy, skrobia pszenna, gluten pszenny, sól, drożdże, cukier), ser, olej rzepakowy, płatki ziemniaczane, skrobia ryżowa, białko jajka sproszkowane, sól, koncentrat soku z cytryny, przyprawy. Może zawierać: seler, gorczycę, sezam, soję.
 

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (200 g) RI** (200 g)
wartość energetyczna 884 kJ/ 211 kcal 1767 kJ/ 423 kcal 21%
tłuszcz 11 g 22 g 31%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,7 g 7,4 g 37%
węglowodany 20 g 40 g 15%
w tym cukry 0,8 g 1,6 g 2%
błonnik 2,2 g 4,4 g -
białko 7 g 14 g 28%
sól 1,2 g 2,4 g 40%

*1 porcja = 200 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).