Przepisy od Hilcony



Veggie krążki warzywne z marchewką

Krążki warzywne to warzywa tak pysznie doprawione, że można je jeść na okrągło. Oryginalne smaki z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za marchewką. Ciekawa forma przygotowania daje wiele możliwości podania: jako nietypowy dodatek do głównego dania, jako samo danie główne, czy też składnik kanapki. Stanowią też świetną alternatywę na grilla dla tych, którzy nie przepadają za mięsem.
 

Veggie krążki warzywne z marchewką

Sposób przygotowania

Na patelni: Rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej Veggie i smaż na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty z każdej strony, aż osiągną złoty kolor.

W piekarniku: Rozgrzej piekarnik do 180 stC. Umieść Veggie w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 7 - 9 minut, aż osiągną złoty kolor.

Na grillu: Połóż Veggie bezpośrednio na grillu i podgrzewaj po 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.
 

Skład

Marchewka 54%, panierka (mąka pszenna, olej słonecznikowy, skrobia pszenna, gluten pszenny, sól, drożdże, cukier), ser, dymka, olej rzepakowy, płatki ziemniaczane, białko jajka sproszkowane, skrobia ryżowa, sól, imbir, sok z cytryny, zagęstnik guma ksantanowa.
 

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (200 g) RI** (200 g)
wartość energetyczna 851 kJ/ 204 kcal 1706 kJ/ 408 kcal 20%
tłuszcz 11 g 22 g 31%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g 5 g 25%
węglowodany 19 g 38 g 15%
w tym cukry 2,2 g 4,4 g 5%
błonnik 2,6 g 5,2 g -
białko 5,9 g 12 g 24%
sól 1,2 g 2,4 g 40%

*1 porcja = 200 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).