Przepisy od Hilcony



Veggie krążki warzywne ze szpinakiem

Krążki warzywne to warzywa tak pysznie doprawione, że można je jeść na okrągło. Oryginalne smaki z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem. Ciekawa forma przygotowania daje wiele możliwości podania: jako nietypowy dodatek do głównego dania, jako samo danie główne, czy też składnik kanapki. Stanowią też świetną alternatywę na grilla dla tych, którzy nie przepadają za mięsem.
 

Veggie krążki warzywne ze szpinakiem

Sposób przygotowania

Na patelni: Rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej Veggie i smaż na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty z każdej strony, aż osiągną złoty kolor.

W piekarniku: Rozgrzej piekarnik do 180 stC. Umieść Veggie w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 7 - 9 minut, aż osiągną złoty kolor.

Na grillu: Połóż Veggie bezpośrednio na grillu i podgrzewaj po 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.
 

Skład

szpinak 57%, panierka (mąka pszenna, olej słonecznikowy, skrobia pszenna, gluten pszenny, sól, drożdże, cukier), ser, płatki ziemniaczane, olej rzepakowy, cebula, skrobia ryżowa, białko jajka sproszkowane, sól, przyprawy. Może zawierać seler, gorczycę, sezam, soję.
 

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (200 g) RI** (200 g)
wartość energetyczna 873 kJ/ 208 kcal 1760 kJ/ 420 kcal 21%
tłuszcz 8,3 g 17 g 24%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,3 g 8,6 g 43%
węglowodany 20 g 40 g 15%
w tym cukry 0,2 g 0,4 g 0%
błonnik 2,7 g 5,4 g -
białko 12 g 24 g 48%
sól 1,4 g 2,8 g 47%

*1 porcja = 200 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).