Przepisy od Hilcony



Fettuccine - makaron w stylu włoskim
z dodatkiem jaj od kur z wolnego wybiegu

Wąski makaron w kształcie wstążki z odrobiną masła lub oleju to idealny składnik każdego dania. Połącz go z warzywami lub owocami morza, a odkryjesz naprawdę wyjątkowy smak. Spróbuj, fettuccine to gwarancja smaku i przyjemnego posiłku.

Dostępne w pojemnoścach: 400 g

Fettuccine - makaron w stylu włoskim <br/>z dodatkiem jaj od kur z wolnego wybiegu

Sposób przygotowania

Zagotuj 1 litr wody i dodaj 1 płaską łyżeczkę soli. Wrzuć fettuccine do wrzącej wody. Gotuj przez 1 minutę. Odcedź i gotowe.

Skład

Semolina z pszenicy durum 44%, woda, jaja 13%, olej rzepakowy, sól. Zawiera jaja kur z wolnego wybiegu. Może zawierać soję.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (200 g) RI** (200 g)
wartość energetyczna 797 kJ/ 189 kcal 1597 kJ/ 378 kcal 19%
tłuszcz 4,0 g 8,0 g 11%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g 1,4 g 7%
węglowodany 30 g 60 g 23%
w tym cukry 1,6 g 3,2 g 4%
błonnik 1,6 g 3,2 g -
białko 7,4 g 15 g 30%
sól 0,82 g 1,6 g 27%

*1 porcja = 200 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).