Przepisy od Hilcony



Gnocchi- kluseczki włoskie
z dodatkiem jaj od kur z wolnego wybiegu

Gnocchi to kluseczki we włoskim stylu, jedne z najbardziej znanych na świecie. Nasze są drobno ryflowane, co powoduje, że każdy sos lub masło lepiej do nich przylegają. Świetnie się komponują z wyrazistymi smakami, takimi jak masło i szałwia lub kremowymi sosami, np. z gorgonzoli. Wypróbuj koniecznie z jednym z naszych przepisów.

Dostępne w pojemnościach: 250 g i 500 g 

Gnocchi- kluseczki włoskie <br/>z dodatkiem jaj od kur z wolnego wybiegu

Sposób przygotowania

Zagotuj 1 litr wody i dodaj 1 płaską łyżeczkę soli. Wrzuć gnocchi do wrzącej wody. Gotuj przez 1 minutę. Odcedź i gotowe.

Alternatywa: Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wrzuć gnocchi. Smaż ok. 5 minut na złoty kolor. 

Skład

Woda, płatki ziemniaczane 14% (ziemniaki, kurkuma), skrobia ziemniaczana 14%, mąka pszenna 9%, jaja 4,5%, sól, olej rzepakowy, semolina z pszenicy durum. Zawiera jaja kur z wolnego wybiegu. Może zawierać śladowe ilości siarczynów.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (250 g) RI** (250 g)
wartość energetyczna 612 kJ/ 144 kcal 1531 kJ/ 361 kcal 18%
tłuszcz 1,0 g 2,5 g 4%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,5 g 3%
węglowodany 30 g 75 g 29%
w tym cukry 2,3 g 5,8 g 6%
błonnik 1,5 g 3,8 g -
białko 3,1 g 7,8 g 16%
sól 1,4 g 3,5 g 58%

*1 porcja = 250 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).