Przepisy od Hilcony



Mezzelune z bazylią i serem
z dodatkiem oliwy z oliwek

Opis: Połączenie zielonego pesto, delikatnego, kremowego nadzienia i ciasta gwarantuje zawsze udany efekt. Bardzo cienkie ciasto pierożków mezzelune i duża ilość wypełnienia powodują, że można je jeść same, ale równie dobrze smakują z różnymi dodatkami.

Dostępne w pojemnościach: 250 g

Mezzelune z bazylią i serem <br/>z dodatkiem oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

W garnku: Zagotuj 1 litr wody i dodaj 1 płaską łyżeczkę soli. Wrzuć mezzelune do wrzącej wody. Podgrzewaj przez 2 minuty. Odcedź i gotowe.

Alternatywa: Mezzelune można podgrzewać przez 3 minuty bezpośrednio w przygotowanym sosie.

Na patelni: Wlej na patelnię pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. Dodaj mezzelune. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż woda wyparuje z patelni. 

Skład

Ciasto 50% (semolina z pszenicy durum, woda, jaja 4%, olej rzepakowy 0,5%, sól), farsz 50% [woda, ricotta (ser serwatkowy), semolina z pszenicy durum, szpinak, ser 4,5%, mąka pszenna, bazylia 4%, sól, oliwa z oliwek 1,5%, aromat naturalny (zawiera mleko), czosnek, pieprz, drożdże]. Dane procentowe odnoszą się do ciasta lub do nadzienia. Zawiera jaja kur z wolnego wybiegu. Może zawierać soję.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (250 g) RI** (250 g)
wartość energetyczna 683 kJ/ 162 kcal 1724 kJ/409 kcal 21%
tłuszcz 3,4 g 8,5 g 12%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g 2,8 g 14%
węglowodany 25 g 63 g 24%
w tym cukry 1,8 g 4,5 g 5%
błonnik 1,6 g 4,0 g -
białko 7,0 g 18 g 36%
sól 1,4 g 3,5 g 58%

*1 porcja = 250 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).