Przepisy od Hilcony



Tortellini z serem Ricotta i szpinakiem

Małe rozwiązanie na duży głód. Spatzlini idealnie nadają się jako podstawa dania dla dzieci, jak również do tworzenia przekąsek. Małe kluseczki lane mogą być bazą dla wielu kulinarnych inspiracji.
 

Dostępne w pojemności: 600g

Tortellini z serem Ricotta i szpinakiem

Sposób przygotowania

W garnku: Zagotować 1 litr wody i dodać płaską łyżeczkę soli. Wrzucić Tortellini do wrzącej wody. Podgrzać przez 2 minuty. Odcedzić i gotowe.
Alternatywa podgrzania: Tortellini można podgrzewać bezpośrednio w przygotowanym sosie przez 3 minuty.
 

Skład

Ciasto 78%: durum mąka pszenna semolina, woda, jajka 3,5%, sól, olej rzepakowy. Nadzienie 22%: szpinak 29%, mąka pszenna, woda, ricotta 11% (świeży biały ser), durum mąka pszenna semolina, sól, śmietanka 1%, przyprawy, drożdże. Dane procentowe odnoszą się do ciasta lub nadzienia, Z jajkami od kur z wolnego wybiegu. Może zawierać soję.
 

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (250 g) RI** (250 g)
wartość energetyczna 751 kJ/ 177 kcal 1501 kJ/ 355 kcal 18%
tłuszcz 1,5 g 3,0 g 4%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,8 g 4%
węglowodany 33,0 g 66,0 g 25%
w tym cukry 0,5 g 1,0 g 1%
błonnik 1,9 g 3,8 g -
białko 7,0 g 14,0 g 28%
sól 1,4 g 2,8 g 47%

*1 porcja = 250 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).