Przepisy od Hilcony



Ravioli ze szpinakiem
z dodatkiem serka mascarpone

Odkryj subtelny smak szpinaku połączonego z serkiem mascarpone w pysznym cieście. Dzięki wysokiej zawartości nadzienia nasze pierożki są niezwykle soczyste i smaczne. Sprawdź, na jak wiele sposobów możesz je przygotować.

Dostępne w pojemnościach: 250 g 

Ravioli ze szpinakiem<br/> 
z dodatkiem serka mascarpone

Sposób przygotowania

W garnku: Zagotuj 1 litr wody i dodaj 1 płaską łyżeczkę soli. Wrzuć ravioli do wrzącej wody. Podgrzewaj przez 2 minuty. Odcedź i gotowe.

Alternatywa: Ravioli można podgrzewać przez 3 minuty bezpośrednio w przygotowanym sosie.

Na patelni: Wlej na patelnię pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. Dodaj ravioli. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż woda wyparuje z patelni.  

Skład

Ciasto 55% (semolina z pszenicy durum 50%, woda, jaja 3,5%, olej rzepakowy, sól), farsz 45% [szpinak 55%, woda, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, sól, olej rzepakowy, ser mascarpone (z mleka), semolina z pszenicy durum, przyprawy, drożdże]. Dane procentowe odnoszą się do ciasta lub do nadzienia. Zawiera jaja kur z wolnego wybiegu. Może zawierać soję.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (250 g) RI** (250 g)
wartość energetyczna 675 kJ/ 160 kcal 1693 kJ/ 401 kcal 20%
tłuszcz 3,0 g 7,5 g 11%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g 1,5 g 8%
węglowodany 27 g 68 g 26%
w tym cukry 1,5 g 3,8 g 4%
błonnik 1,9 g 4,8 g -
białko 5,3 g 13 g 26%
sól 1,2 g 3,0 g 50%

*1 porcja = 250 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).