Przepisy od Hilcony



Tortelloni z pomidorami i serem mozzarella
z dodatkiem octu balsamicznego

Daj się skusić nadzieniu z wysokiej jakości pomidorów i sera mozzarella! Całość zwieńczona octem balsamicznym zapewnia doskonałe doznania smakowe. To idealna propozycja, szczególnie w połączeniu z lekkim sosem pomidorowym.

Dostępne w pojemnościach: 250 g i 500g

Tortelloni z pomidorami i serem mozzarella <br/>z dodatkiem octu balsamicznego

Sposób przygotowania

W garnku: Zagotuj 1 litr wody i dodaj 1 płaską łyżeczkę soli. Wrzuć tortelloni do wrzącej wody. Podgrzewaj przez 2 minuty. Odcedź i gotowe.

Alternatywa: Tortelloni można podgrzewać przez 3 minuty bezpośrednio w przygotowanym sosie. Na patelni: Wlej na patelnię pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. Dodaj tortelloni. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż woda wyparuje z patelni.  

Skład

Ciasto 76% (semolina z pszenicy durum, woda, jaja 3,5%, sól, olej rzepakowy), farsz 24% [pomidory 23%, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy 11%, sok pomidorowy 10%, ser mozzarella 9%, woda, sól, suszone pomidory 3,5%, ocet balsamiczny 2,5% (ocet winny, koncentrat moszczu winogronowego), cukier, przyprawy, semolina z pszenicy durum, bazylia, zagęszczony sok ananasowy, drożdże]. Dane procentowe odnoszą się do ciasta lub do nadzienia. Zawiera jaja kur z wolnego wybiegu. Może zawierać soję.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (250 g) RI** (250 g)
wartość energetyczna 714 kJ/ 169 kcal 1792 kJ/ 423 kcal 21%
tłuszcz 1,5 g 3,8 g 5%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 1,0 g 5%
węglowodany 31 g 78 g 30%
w tym cukry 4,5 g 11 g 12%
błonnik 1,8 g 4,5 g -
białko 6,9 g 17 g 34%
sól 1,3 g 3,3 g 55%

*1 porcja = 250 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).