Przepisy od Hilcony



Tortelloni z serem i grillowanymi warzywami
z dodatkiem oliwy z oliwek

Unikalna kompozycja smaków sera i grillowanych warzyw to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. W połączeniu z sosami serowymi otrzymamy wspaniałe danie rodem znad Morza Śródziemnego. Świetnie sprawdza się zarówno jako przekąska na ciepło, jak i danie główne.

Dostępne w pojemnościach: 250g i 500g

Tortelloni z serem i grillowanymi warzywami <br/>z dodatkiem oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

W garnku: Zagotuj 2 litry wody i dodaj 1 łyżeczkę soli. Wrzuć tortelloni do wrzącej wody. Podgrzewaj przez 2 minuty. Odcedź i gotowe.

Alternatywa: Tortelloni można podgrzewać przez 3 minuty bezpośrednio w przygotowanym sosie.

Na patelni: Wlej na patelnię szklankę wody, dodaj szczyptę soli i łyżkę masła lub oliwy z oliwek. Dodaj tortelloni. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż woda wyparuje z patelni. 

Skład

Ciasto 76% (semolina z pszenicy durum, woda, jaja 3,5%, sól, olej rzepakowy 0,3%), farsz 24% [warzywa 28% (grillowana papryka, grillowana cukinia, suszona papryka), mąka pszenna, ser 14%, woda, serwatka w proszku, semolina z pszenicy durum, oliwki 2,5% (oliwki czarne, sól), oliwa z oliwek 2%, sól, skrobia maniokowa, suszone pomidory, cukier, czosnek, drożdże, zioła, przyprawy]. Dane procentowe odnoszą się do ciasta lub do nadzienia. Zawiera jaja kur z wolnego wybiegu. Może zawierać soję.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (250 g) RI** (250 g)
wartość energetyczna 811 kJ/ 192 kcal 2042 kJ/483 kcal 24%
tłuszcz 3,1 g 7,8 g 11%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g 2,8 g 14%
węglowodany 33 g 83 g 32%
w tym cukry 2,9 g 7,3 g 8%
błonnik 1,8 g 4,5 g -
białko 7,1 g 18 g 36%
sól 1,0 g 2,5 g 42%

*1 porcja = 250 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).