Przepisy od Hilcony



Tortelloni z serem ricotta i szpinakiem
z dodatkiem orzeszków piniowych

Najlepszy szpinak połączony z kremową ricottą z dodatkiem orzeszków piniowych to przepis na sukces. Dzięki wysokiej jakości składników i harmonijnemu smakowi nasze tortelloni pasują prawie do każdej potrawy jako pyszny dodatek, ale równie dobrze smakują same. Pozwól się zaskoczyć!

Dostępne w pojemnościch: 250 g i 500 g

Tortelloni z serem ricotta i szpinakiem <br/>z dodatkiem orzeszków piniowych

Sposób przygotowania

W garnku: Zagotuj 1 litr wody i dodaj 1 płaską łyżeczkę soli. Wrzuć tortelloni do wrzącej wody. Podgrzewaj przez 2 minuty. Odcedź i gotowe.

Alternatywa: Tortelloni można podgrzewać przez 3 minuty bezpośrednio w przygotowanym sosie.

Na patelni: Wlej na patelnię pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. Dodaj tortelloni. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż woda wyparuje z patelni.  

Skład

Ciasto 76% (semolina z pszenicy durum, woda, jaja 3,5%, sól, olej rzepakowy), farsz 24% [ricotta 22% (ser twarogowy z serwatki), szpinak 22%, mąka pszenna, ser, serwatka w proszku, woda, płatki ziemniaczane (ziemniaki, kurkuma), sól, pestki słonecznika, orzeszki piniowe 3,5%, semolina z pszenicy durum, przyprawy, aromat naturalny (zawiera mleko), skrobia ziemniaczana]. Dane procentowe odnoszą się do ciasta lub do nadzienia. Zawiera jaja z wolnego wybiegu. Może zawierać soję.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (250 g) RI** (250 g)
wartość energetyczna 793 kJ/ 188 kcal 1992 kJ/ 472 kcal 24%
tłuszcz 3,3 g 8,3 g 12%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g 2,5 g 13%
węglowodany 31 g 78 g 30%
w tym cukry 3,0 g 7,5 g 8%
błonnik 1,8 g 4,5 g -
białko 7,6 g 19 g 38%
sól 1,2 g 3,0 g 50%

*1 porcja = 250 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).