Przepisy od Hilcony



Sos Napoletana
Sos do makaronu pomidorowy

Każdy sos alla napoletana musi zawierać soczyste pomidory i świeżą bazylię – to podstawa dobrego sosu o włoskich korzeniach. Taki właśnie jest nasz sos. Smakuje z każdym makaronem.

Dostępne w pojemnościach: 260 g

Sos Napoletana<br/>
Sos do makaronu pomidorowy

Sposób przygotowania

Podgrzewaj sos w garnku przez 2 minuty i gotowe.

Alternatywa: Możesz od razu do zimnego sosu dodać ulubiony, świeży makaron Hilcona i podgrzewać razem.  

Skład

Pomidory 81%, zagęszczony przecier pomidorowy 13%, oliwa z oliwek, cukier, sól, przyprawy, zioła (bazylia, oregano, tymianek).

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (130 g) RI** (130 g)
wartość energetyczna 266 kJ/ 64 kcal 356 kJ/ 85 kcal 4%
tłuszcz 2,5 g 3,3 g 5%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,4 g 2%
węglowodany 8,1 g 11 g 4%
w tym cukry 6,6 g 8,6 g 10%
błonnik 1,5 g 2,0 g -
białko 1,4 g 1,8 g 4%
sól 1,4 g 1,8 g 30%

*1 porcja = 130 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).