Przepisy od Hilcony



Pesto Basilico
Sos do makaronu z bazylią i czosnkiem

W wielu miejscach we Włoszech z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i twardego sera tworzy się pesto zgodnie z recepturami z dawnych lat. To właśnie było inspiracją do stworzenia Pesto Basilico. Ci, którzy już spróbowali, chwalą je za smak "jak domowej roboty”. 

Dostępne w pojemnościach: 120 g

Pesto Basilico<br/>
Sos do makaronu z bazylią i czosnkiem

Sposób przygotowania

Świeże pesto po wyjęciu z torebki od razu przekładamy na potrawę.

Skład

Olej rzepakowy, oliwa z oliwek 27%, bazylia 21%, ser 8%, ser podpuszczkowy dojrzewający Parmigiano Reggiano 7%, sól morska, czosnek 1,5%, orzeszki piniowe 1%, przyprawy, cukier, sól, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, zagęszczony sok cytrynowy, ekstrakt z lubczyku. Może zawierać seler i gorczycę.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (130 g) RI** (130 g)
wartość energetyczna 2458 kJ/ 597 kcal 1468 kJ/ 356 kcal 17%
tłuszcz 62 g 37 g 53%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,0 g 5,4 g 27%
węglowodany 2,6 g 1,6 g 1%
w tym cukry 1,6 g 1,0 g 1%
błonnik 0,9 g 0,5 g -
białko 6,6 g 4,0 g 8%
sól 2,2 g 1,3 g 22%

*1 porcja = 130 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).