Przepisy od Hilcony



Pesto Rosso
Sos do makaronu z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Nie trzeba sięgać po wyszukane przepisy, by sprostać wymaganiom nawet największych smakoszy. Mieszanka suszonych pomidorów i ziół z odrobiną szlachetnego Parmigiano Reggiano to klasyczne Pesto Rosso. W połączeniu z makaronami daje danie idealne.

Dostępne w pojemnościach: 120 g

Pesto Rosso<br/>
Sos do makaronu z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Sposób przygotowania

Świeże pesto po wyjęciu z torebki od razu przekładamy na potrawę.

Skład

Oliwa z oliwek 24%, olej rzepakowy, woda, pomidory suszone 12%, ser podpuszczkowy dojrzewający Parmigiano Reggiano 5%, ser 4%, orzeszki piniowe 2,5%, sól jodowana, czosnek 2,5%, cukier, przyprawy, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, zagęszczony sok cytrynowy, ekstrakt z lubczyku. Może zawierać seler i gorczycę.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (60 g) RI** (60 g)
wartość energetyczna 2296 kJ/ 556 kcal 1363 kJ/ 330 kcal 16%
tłuszcz 54 g 32 g 46%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,2 g 4,3 g 22%
węglowodany 11 g 6,6 g 3%
w tym cukry 6,8 g 4,1 g 5%
błonnik 1,8 g 1,1 g -
białko 5,7 g 3,4 g 7%
sól 2,6 g 1,6 g 27%

*1 porcja = 60 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).