Przepisy od Hilcony



Smażone Gnocchi z kuleczkami mięsnymi

Składniki

2 małe cebule
500 g mięsa mielonego
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej lub 1 mała kajzerka namoczona w wodzie
4 łyżki oleju
100 g rukoli
200 g pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
5 łyżek białego wina
200 ml bulionu warzywnego
100 g serka mascarpone
1 opakowanie (500 g) Hilcona Gnocchi
sól i pieprz

Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę cebulę podziel na pół. Mięso mielone z połową cebuli, jajkami i bułką mieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy, a następnie dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe kuleczki (możesz je obtoczyć w mące). Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Kuleczki smaż na małym ogniu przez ok. 15 minut.

Posiekaj czosnek, umyj rukolę oraz pomidorki koktajlowe i pokrój je na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i smaż drugą połowę cebuli z czosnkiem przez 1-2 minuty do zeszklenia. Następnie zalej je białym winem i czekaj do zagotowania. Dodaj bulion warzywny oraz serek mascarpone i ponownie zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.

Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż gnocchi na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodaj kuleczki z mięsa i pomidorki. Całość przez chwilę smaż razem, posyp rukolą, polej sosem i wyłóż na talerze. Na koniec oprósz danie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Wyślij link znajomemu