Przepisy od Hilcony



Tortelloni Antipasti z porami w sosie śmietanowym

Składniki

2 łyżki masła
0,5 łyżki mąki
350 ml bulionu warzywnego
400 ml śmietany
sok z ½ cytryny
1 mały por
100 ml białego wina
1 opakowanie (130 g) Hilcona Pesto Basilico
1 opakowanie (500 g) Hilcona Tortelloni Antipasti
sól i pieprz

Przygotowanie

Łyżkę masła rozpuść na patelni, dodaj mąką i przesmaż, uważając, aby jej nie zarumienić. Do zasmażki dodaj gorący bulion i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby nie zrobiły się grudki, a następnie zagotuj. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną soli. Całość wlej na patelnię i wymieszaj z bulionem, po czym zagotuj.

Pora przekrój na pół i umyj. Lekko osuszonego pokrój w cienkie paski. Podgrzej masło w garnku i duś w nim pora przez kilka minut, a następnie zalej białym winem. Wszystko połącz z sosem śmietanowym i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Tortelloni włóż do sosu i podgrzewaj przez 2-3 minuty na małym ogniu. Wyłóż tortelloni na talerze i udekoruj zielonym pesto.

Smakowita rada: Do gotowego dania dodaj posiekane orzechy włoskie. 

Wyślij link znajomemu